A ICR dediquem gran part dels nostres esforços a la recerca i el desenvolupament de nous mètodes predictius amb la finalitat de disposar sempre de les eines adequades per solucionar qualsevol problema que es plantegi, ja sigui a nivell experimental com a teòric.
La nostra participació en projectes europeus i nacionals forma part habitual del nostre treball.
A ICR destaquem per haver fet importants avanços en el camp de l’Anàlisi de Vies de Transmissió de soroll i vibracions, en l’aplicació de Mètodes d’Inversió de Model a problemes d’acústica industrial, en l’estudi de vibracions en els aerogeneradors mitjançant l’Análisi Modal Operacional (OMA) i en el desenvolupament de mètodes numèrics per a càlculs d’aeroacústica computacional. A més, també realitza programari implementant els mètodes desenvolupats.
Alguns d’aquests avanços es veuen reflectits en la publicació d’articles en les més prestigioses revistes científiques del sector (p. ex. Journal of Sound and Vibration, Applied Acoustics, Journal of Computational Acoustics, etc.) i realitzant presentacions en congressos d’àmbit internacional (p. ex. Internoise, ICSV, etc.).
LÍNIES DE RECERCA
En ICR s’ha investigat en els dos sentits, tant des del punt de vista computacional, desenvolupant mètodes d’elements finits que utilitzen funcions de forma de classe C0 per abordar problemes de flexió de plaques primes, com des del punt de vista analític, desenvolupant mètodes que consideren conjunts de plaques amb diferents tipus d’unions i condicions de contorn. Recentment s’ha avançat en l’aplicació del mètode GTDT a problemes de plaques, car aquest permet simular els efectes de bloquejar diferents graus de llibertat a determinats punts d’aquestes.
Finalment aquesta potència acústica s’introdueix en un model computacional acústic del tren que conté la resta de fonts de soroll (rodolament, equips auxiliars, motors, etc.) de manera que podem determinar la importància de l’excitació aerodinàmica enfront a la resta de fonts. Pel que fa a l’excitació deguda a la pressió de blocatge de la capa límit turbulenta s’utilitzen models estàndard i es segueix un procediment anàleg.
ICR ha contribuït notablement a desenvolupar codis d’elements finits de fluidodinàmica computacional (CFD) i d’aeroacústica computacional. L’ús de les denominades analogies acústiques per tal de calcular el soroll aerodinàmic generat per fluxes subsònics, exigeixen la realització d’una simulació CFD per tal d’obtenir els termes que actuen com a font acústica, i una posterior resolució de l’equació d’ones inhomogènia per tal d’obtenir el camp acústic buscat. La simulació CFD presenta nombroses dificultats, especialment en el cas de fluids turbulents, i actualment s’està investigant la relació dels models turbulents de LES (Large Eddy Simulation) amb els mètodes matemàtics d’estabilització emprats en la resolució numèrica de les equacions de Navier-Stokes. La simulació acústica també presenta dificultats, especialment pel que fa a l’aparició del denominat error de pol·lució en la resolució numèrica de l’equació de Helmholtz.
En el cas de l’automòbil, i en un projecte de recerca contractat per Ferrari Auto, ICR va aconseguir posar a punt una metodologia basada en la teoria del problema invers, per determinar el soroll a l’interior de l’habitacle en el rang de mitja i alta freqüència. El mètode reduïa de 30 a 2-3 dies el procés d’obtenció de les potències acústiques de les superfícies de l’habitacle.
La teoria inclou l’ús de diverses tècniques d’optimització i acurats anàlisis d’estabilitat i validesa de les solucions mitjançant tècniques com el resampling.
La clau del mètode rau en el fet que la contribució calculada de cada superfície és independent de la vibració de la resta de superfícies de l’habitacle. És a dir, el mètode permet passar d’un sistema físic acoblat en que la vibració de cada subsistema es veu afectada per la influència de la resta de subsistemes de la xarxa, a un sistema desacoblat en que s’obté la contribució de cada subsistema al soroll total, amb la resta de subsistemes matemàticament bloquejats.
D’aquesta manera es pot preveure quina és la contribució individualitzada de cada superfície al soroll total i quin és l’ordre en que cal tractar-les per tal d’aconseguir el nivell de soroll acústic desitjat. El mateix tractament es pot dur a terme si es tracta de reduir el nivell de vibracions d’un subsistema en particular.
Actualment, la recerca dins l’àmbit del mètode GTDT té vessants tant teòriques com experimentals orientades a optimitzar els mètodes de mesura, millorar els sistemes de resolució de les equacions mitjançant tractaments de regularització i resampling, abordar el cas de xarxes no-lineals i aplicar el mètode a casuístiques molt diverses.
1-“ECO-PLAK: Fase 1”
Projecte CIDEM de la Generalitat de Catalunya
Durada: 1996-1997
2-“Portable Sound Imaging”
Projecte ESPRIT de la Comunitat Europea
Ref: ESPRIT 21 040
Durada: 1995-1998
3-“STBM: Tunnel Boring Machines”
Projecte BRITE de la Comunitat Europea
Ref: BRITE BE95-1735
Durada: 1995-1998
4-“ECO-PLAK: Fase 2”
Projecte CIDEM de la Generalitat de Catalunya
Durada: 1999-2000
5-“PAASC: Programari d’Aïllament Acústic en Sistemes Complexes”
Projecte CIDEM de la Generalitat de Catalunya
Durada: 2000-2001
6-“Reducción de ruido en productos ferroviarios mediante métodos experimentales avanzados. Fase 1”
Projecte PROFIT del Ministerio de Ciencia y Tecnología
Ref: FIT-020300-2002-24
Durada: 2001-2002
7-“Reducción de ruido en productos ferroviarios mediante métodos experimentales avanzados. Fase 2”
Projecte PROFIT del Ministerio de Ciencia y Tecnología
Ref: FIT-020300-2002-24
Durada: 2002-2003
8- “MACIM: Modelos de Aeroacústica Computacional para la reducción del Impacto Medioambiental del ruido aerodinámico generado por vehículos”
Projecte P4 del Ministerio de Ciencia y Tecnología
Ref: DPI2000-0431-P4-03
Durada: 2001-2004
9- “AEROSIVE: Predicció del soroll interior degut a la càrrega aerodinàmica en vehicles: aeronaus i trens d’alta velocitat”
Projecte CIDEM de la Generalitat de Catalunya
Ref: RDITCRD04-0074
Durada: 2004
10- “Material acústic metàl·lic”
Projecte CIDEM de la Generalitat de Catalunya
Ref: RDITCRD05-1-0010
Durada: 2005
11- “Desenvolupament de nous materials acústics”
Projecte CIDEM de la Generalitat de Catalunya
Ref: RDITCINN05-1-0023
Duración: 2005
12- “SAERVE: Avaluació i millora de la predicció computacional del soroll aerodinàmic radiat per aeronaus i trens d’alta velocitat”
Projecte CIDEM de la Generalitat de Catalunya
Ref: RDITCRD05-1-0010
Durada: 2005
13- “FOTACU: Desenvolupament de la tècnica de fotografia acústica”
Projecte CIDEM de la Generalitat de Catalunya
Ref: RDITSIN06-1-0211
Durada: 2006-2007
LLISTAT DE PROJECTES DE RECERCA DE SUBVENCIÓ PRIVADA
1- “Cabin noise reconstruction at the mid-high frequency range”
Empresa: Ferrari Auto (Itàlia)
Durada: 1998
2- “META X: Anàlisi vibroacústic avançat en ferrocarrils. Aplicació del mètode GTDT”
Empresa: Alstom Transporte (França)
Durada: 2001-2004
3- “ORNVS-ATPA: OROS NVGate Solution-Advanced Transfer Path Análisis”
Empresa: OROS (França)
Durada:2003-2005
4- “Acoustic Blockage Detection Project”
Empresa: ENI Tecnologie (Itàlia)
Durada:2003-2004
5- “META W: Anàlisi vibroacústic avançat en ferrocarrils. Noves tecnologies i mètodes de càlcul. Fase I”
Empresa: Alstom Transport (França)
Durada: 2004-2005
6- “META W: Anàlisi vibroacústic avançat en ferrocarrils. Noves tecnologies i mètodes de càlcul. Fase II”
Empresa: Alstom Transport (França)
Durada: 2006
7- “EVS: Equipments Vibration Specification”: disseny i desenvolupament d’una eina que especifiqui els nivells màxims de soroll i vibracions pels equips ferroviaris que s’instal·len al tren.”
Empresa: Alstom
Durada: 2010 – 2012
8- “VITRASO: Diagnosis i predicció de vies de transmissió del soroll a edificacions.”
Empresa: Fomento de Construcciones y Contratas
Durada: 2010 – 2011
9- Projecte “Invent d’Anàlisis Modal Operacional (OMA)”: determinació dels modes propis dels aerogeneradors de forma automatitzada a partir de mesures amb els aerogeneradors en operació. Realització d’un software específic segons necesitats del client.
Empresa: Ecotecnia Energías Renovables
Durada: 2011-2012
10-Proyecto SOME-ECO (Sound Meteorological Environmental Correlation).
Durada: 2012-actual
ICR ha participat en el desenvolupament de codis i mètodes per tal d’implementar la metodologia en grans xarxes de micròfons, alhora que n’ha estès l’ús al camp de les vibracions, per tal de localitzar focus de soroll i vibracions d’origen desconegut mitjançant xarxes d’acceleròmetres.